Zo gebruik je een muis met je iPad en iPadOS 13

Apple rept er met geen woord over, maar het is echt mogelijk. In iPadOS 13 kun je een muis met je iPad gebruiken. Een prima optie voor gebruikers van een extern toetsenbord die hun handen laag willen houden en niet heen en weer willen schakelen tussen het toetsenbord en het scherm.
 
De opties voor het gebruik van een muis met iPad zijn goed verborgen. Ze zitten onder het menu toegankelijkheid. Je kunt zowel een Bluetooth- als USB-muis gebruiken. Ook een trackpad werkt. Zo activeer je muisbediening in iPadOS 13.
 
Muis aan iPad koppelen via Bluetooth of USB
Je kunt een muis op je iPad koppelen via Bluetooth of USB. Voor Bluetooth zet je je muis in pairing mode en koppelt deze gewoon via het menu Instellingen → Bluetooth. Gebruik je een Magic Mouse 2 of Magic Trackpad (die met ingebouwde accu) van Apple? Dan moet je een ander menu door. Ga naar Instellingen → Toegankelijkheid → Schakelbediening → Schakelaars → Voeg toe → Bluetooth-apparaten. Als je de muis daarna inschakelt, zal deze in het menu verschijnen.
 
Je muis aansluiten via USB is ook mogelijk, maar daar heb je een verloopstukje voor nodig. Voor de iPad Pro kan dat simpelweg USB-C-naar-USB zijn, maar Lightning-naar-USB is -al is het een omweg- ook mogelijk.
 
 
Muis inschakelen in iPadOS 13
Het koppelen van de muis is slechts de eerste stap. Daarna moet je ‘m nog inschakelen. Dit gaat gelukkig bij alle muizen en trackpads hetzelfde.
 
  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Open de sectie ‘Aanraken’ en schakel vervolgens ‘AssistiveTouch’ in.
  • De muisaanwijzer zal nu verschijnen en je kunt aan de slag.
 
Muisknoppen instellen
Standaard kun je met de rechter muisknop klikken en deze lang inhouden voor Haptic Touch. Wil je dat aanpassen? Dan kun je naar het volgende menu om de knoppen van je muis aan te passen. Wij adviseren de tweede muisknop op ‘Lang indrukken’ te zetten en als er ook een derde muisknop (vaak drukken op het scrollwiel) is deze in te stellen voor ‘Thuis’ of ‘Appkiezer’.
 
  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Open de sectie ‘Aanraken’ en tik vervolgens op ‘AssistiveTouch’.
  • Ga naar ‘Apparaten’ en tik op de naam van je muis. Je kunt nu de knoppen aanpassen.