Voorkom identiteit fraude met de KopieID-app van de overheid

De Rijksoverheid heeft de iPhone-app KopieID uitgebracht tegen identiteitsfraude. Met de applicatie kan je je identiteit beter beschermen.

 

Bijna dagelijks zijn er berichten in het nieuws over lekken bij diverse instanties, waarbij gevoelige gegevens zijn buitgemaakt. Om te voorkomen dat deze hackers met de buitgemaakte inloggegevens ook op andere accounts van je kunnen inloggen moet je overal verschillende wachtwoorden gebruiken. Maar ook wordt er geregeld om een kopie van je ID bewijs gevraagd.

 

Je kan je identiteit goed beschermen met de iPhone-app KopieID van de Rijksoverheid. Door je ID bewijs op deze manier te versturen voorkom je fraude met je ID. Maar blijf alert en geef nooit zomaar je identiteitsbewijs af. Ook niet als een organisatie een kopie wil maken. Ga eerst na of de instantie een kopie mag maken van jouw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. In de praktijk vragen veel organisaties om een kopie. Maar vaak is registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’

 

Veilige kopie identiteitsbewijs

Geef je toch een kopie af? Help dan misbruik van jouw identiteitsgegevens voorkomen. Je moet bijvoorbeeld jouw Burgerservicenummer afdekken of doorstrepen. Een veilige kopie van jouw identiteitsbewijs maak je zo:

 

  • Je download de app KopieID in de Appstore.
  • Na de installatie open je de app en kies je ervoor om een veilige kopie van je identiteitsbewijs te maken.
  • Vervolgens maak je een foto van je rijbewijs, id-kaart of paspoort.
  • Je streept met je vinger streep jouw BSN nummer door, ook in de cijferreeks onderaan, en drukt op gereed.
  • Ten slotte vul je bij "Wie wil de kopie" de naam van het bedrijf of instantie in die om de kopie heeft gevraagd en eronder zet je waarvoor de kopie bedoeld is.

 

Deze informatie komt dan samen met de datum wanneer je de KopieID hebt gemaakt als een watermerk over je gescande ID te staan. Je moet dan alleen nog even je ID mailen via de app.