Vakantietip voor de iPhone en iPad gebruiker: Kijk uit voor openbare wifinetwerken, zo internet je veilig

Iedereen maakt massaal gebruik van openbare wifinetwerken en houdt weinig rekening met de risico's. Maar wat zijn dat dan voor risico's, en hoe bescherm je jezelf?
 
Als je verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk – een netwerk zonder wachtwoord – moet je rekening houden met twee risico's:
 
Een aanvaller die je internetverbinding "afluistert"
Een aanvaller die een nepnetwerk aanmaakt en zo jouw internetverbinding manipuleert
 
​Wat kun je ertegen doen?
Je kunt jezelf op drie manieren beschermen als je gebruikmaakt van een openbaar wifinetwerk.
 
1. Let op het slotje
Een beveiligde https-verbinding zorgt ervoor dat aanvallers de verbinding niet kunnen onderscheppen of manipuleren. Bij websitebezoeken met de browser herken je de https-verbinding aan het slotje, bij apps kun je het niet gemakkelijk zien. Daar speelt voor veel mensen vertrouwen een grote rol.
 
Belangrijke apps als Gmail, Facebook en je bank-app maken standaard wel gebruik van https.
 
​2. Neem een VPN
Het allerbeste advies luidt: neem een VPN. Dat is een soort digitale tunnel waar jouw internetverkeer doorheen gaat. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum raadt een VPN aan. Met een VPN kunnen jouw internetverkeer niet afluisteren of manipuleren. Zelfs al zou je met een nepnetwerk van de aanvaller verbinden, dan nog ben je met een VPN beschermd. 
 
Het is daarbij belangrijk om voor een VPN-dienst te betalen. Als je niet betaalt, dan moet de VPN op een andere manier geld aan je verdienen, bijvoorbeeld door jouw surfgedrag door te verkopen.
 
3. Maak van je iPhone een persoonlijke hotspot (instellingen - Persoonlijke hotspot)
Een aanvaller kan niet zomaar de mobiele verbinding (3G/4G) van je iPhone afluisteren of manipuleren. Daarom is het zogeheten 'tetheren' een veilige optie: je laat een ander apparaat, zoals je laptop, gebruikmaken van de internetverbinding van je iPhone. Op die manier maak je als het ware een eigen veilig wifinetwerk aan. Met name voor vertrouwelijke informatie zoals je bankzaken regelen is dit aan te raden.
 
Bij tetheren verbruik je wel MB's uit je databundel. 
 
Bron: RTL nieuws