Review: 10,5-inch iPad Pro

Met een groter scherm, meer RAM en een beter toetsenbord is de iPad Pro een echte ‘Pro’ geworden. Bovendien zitten er handige vernieuwingen voor creatieve gebruikers in, zoals een snellere verversing van het scherm en een betere camera. In onze review van de iPad Pro 2017 vertellen we over onze ervaringen met deze vernieuwde tablets voor professionals.
 
Apple laat met de nieuwe iPads zien dat ze alles uit de kast trekken om de gebruikers tevreden te houden. De iPad-verkopen zijn weliswaar afgevlakt, maar dat komt niet omdat Apple te weinig keuze biedt of omdat de kwaliteit tegenvalt. Met de goedkopere 9,7-inch iPad, de iPad mini 4 en de twee nieuwe iPad Pro’s hebben ze een duidelijke line-up die voor elk wat wils biedt.
 
Over de eerder dit jaar vernieuwde 9,7-inch iPad waren we al enthousiast, omdat deze tablet alles biedt wat de gewone gebruiker nodig heeft. Voor mensen die een stap verder willen gaan zijn er nu de nieuwe iPad Pro’s in 10,5-inch en 12,9-inch.
iPad Pro 2017 review achterkant met antennestreep
Intro
Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de 10,5-inch iPad Pro de meeste vernieuwingen heeft ondergaan, vooral vanwege het grotere scherm. Maar eigenlijk is de 12,9-inch iPad Pro het meest erop vooruit gegaan. Dit model dateert alweer uit 2015 en liep een aantal vernieuwingen mis die in 2016 wel aan de kleinere iPad Pro werden toegevoegd, zoals het True Tone-display met P3-kleurengamma en een verbeterde camera.
 
In 2017 voegt Apple daar nog meer aan toe, zoals een verbeterd scherm met ProMotion-technologie, snellere processor, meer opslag, groter Smart Keyboard en de performance die je normaal gesproken van een MacBook verwacht.
 
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verbeteringen die je later dit jaar in iOS 11 zult aantreffen: betere multitasking, een Dock die je de indruk geeft alsof je op een laptop werkt, bestandsbeheer en drag-and-drop. Juist daardoor zullen meer mensen geneigd zijn om hun MacBook af en toe thuis te laten, omdat je op de iPad Pro bijna net zo productief bent. Bijna al die functies komen overigens ook beschikbaar op de goedkopere iPads, waaronder de 9,7-inch iPad van eerder dit jaar.
 
We kijken in deze review vooral naar de 10,5-inch iPad Pro, omdat die voor de grootste groep gebruikers het interessant is. Technisch is dit model vrijwel gelijk aan 12,9-inch iPad Pro 2017. Alleen het scherm, de behuizing en de batterij zijn groter, maar alle componenten zijn hetzelfde.
 
Verbeteringen iPad Pro 2017
Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de 2017 iPad Pro’s heeft doorgevoerd:
 
Groter schermformaat op 10,5-inch iPad Pro
Verbeterde processor in beide modellen
ProMotion-schermtechnologie in beide modellen
Meer opslag, tot wel 512GB
Verbeterde 12-megapixelcamera
De belangrijkste verschillen van de 10,5″ iPad Pro in vergelijking met z’n voorganger lees je in onderstaand artikel. Ook hebben we een artikel over de verschillen van de 12,9″ iPad Pro in vergelijking met het eerdere exemplaar van twee jaar geleden.
 
Specs
Er is geen verschil in specs meer tussen de kleine en grote iPad Pro. Het enige verschil is dat het scherm van de 12,9-inch iPad Pro een stuk groter is. Daardoor is de behuizing ook iets groter en zwaarder en past er een grotere batterij in. Maar wat de camera, schermkwaliteit en andere eigenschappen betreft zijn beide modellen nu hetzelfde. Hieronder zie je de belangrijkste specs, die we ter vergelijking naast de specs van de 9,7-inch iPad Pro hebben gezet.
 
Eigenschap
10.5-inch iPad Pro 2017 9.7-inch iPad Pro 2016
Prijs Vanaf €739 Vanaf €689
Release 2017 juni 2016 april
Afmetingen 250.6 x 174.1 x 6.1mm 240.0 x 169.5 x 6.1mm
Gewicht 469 gram 439 gram
Opslag 64GB / 256GB / 512 GB 32GB / 128GB / 256GB
Scherm 10.5 9.7
Extra's ProMotion / TrueTone / P3 TrueTone / P3
Resolutie 2224 x 1668 pixels 2048 x 1536 pixels
Pixeldichtheid 264ppi 264ppi
Processor Apple A10X Fusion Apple A9X
RAM 4GB 2GB
Frontcamera 7mp f/2.2 en 1080p video 5mp en 720p video
Achtercamera 12mp f/1.8 en 4K video 8mp f/2.2
Batterijduur 10 uur 10 uur
Touch ID tweede generatie eerste generatie

 

Design
De 10,5-inch iPad Pro lijkt op alle eerdere tablet-modellen die Apple op de markt heeft gebracht. Sinds de iPad Air is er eigenlijk niet zoveel veranderd aan het design, het glazen frontje en de aluminium achterkant. Ook het schermformaat bleef jarenlang hetzelfde. Daar komt met deze 10,5-inch iPad Pro verandering in. De behuizing is daardoor groter en de randen rondom het scherm zijn smaller geworden.
Opvallend is dat de iPad Pro nog steeds 6,1mm dun is. Dat moet een bewuste keuze van Apple zijn geweest. Het gewicht steeg met 30 gram, maar dat merk je niet tijdens het gebruik. Wat je wel merkt als je een 9,7-inch iPad gewend bent, is dat je net iets verder moet reiken met je vingers. En door de smallere schermranden zul je deze tablet misschien iets vaker in landschapsweergave gebruiken. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver, spacegrijs, goud en (alleen bij 10,5-inch) roségoud. Spacegrijs is in 2017 helaas wel veel lichter van kleur geworden ten opzichte van de Air’s en mini’s van een paar jaar geleden. Op de foto’s zou je bijna denken dat het om een zilverkleurig exemplaar gaat.
iPad Pro 2017 review speakergaatjes
Alle aansluitingen zitten overigens nog steeds op dezelfde plek en dat geldt ook voor de camera en flitser. Het enige minpuntje daaraan is dat de ‘camerabult’ dikker is geworden. Apple heeft de 12-megapixelcamera van de iPhone 7 gebruikt en die neemt meer ruimte in beslag dan het vorige.
 
Minpuntje is dat de camerabult van de iPad Pro dikker is geworden.
iPad Pro 2017 review: speaker en koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde
Scherm
De vernieuwingen bij deze iPad Pro’s vind je vooral in het scherm. True Tone en het DCI-P3 kleurengamma waren al aanwezig op de kleine iPad Pro, maar op het grotere model zijn ze nieuw toegevoegd. Ze zorgen ervoor dat het scherm meekleurt met het omgevingslicht en dat kleuren nauwkeuriger worden weergegeven. Ook de antireflectie-coating kennen we al van de eerdere modellen.
 
Met 600 nits is dit een ven de meest heldere schermen die je in een tablet kunt krijgen. Ter vergelijking: de 9,7″ iPad maakte eerder dit jaar de sprong van 400 naar 500 nits. De iPad Pro gaat daar nog weer even overheen en is daardoor nog prettiger om buitenshuis af te lezen in de meest heldere stand.iPad Pro 2017 review: smallere schermranden en bezel
 
ProMotion
Het écht vernieuwende is de refresh-rate van maximaal 120Hz, tweemaal zoveel als de gebruikelijke 60Hz. Het zorgt ervoor dat animaties en beweging op het scherm nog vloeiender zijn. Als je bladert is er minder vertraging in de beweging van de pixels. Voorafgaand aan deze review waren we sceptisch of dat verschil wel te merken zou zijn. Maar zowaar: je merkt het echt, zelfs als je alleen maar wat door een simpel lijstje bladert. Deze nieuwe schermtechnologie heeft de naam ProMotion en is alleen beschikbaar op deze nieuwe iPad Pro’s. Om te voorkomen dat het een aanslag op je batterij wordt heeft Apple de variabele refresh-rate nog verder geperfectioneerd. De refresh-rate kan van 120Hz omlaag naar 24Hz (voorheen 30Hz) als je statische of nauwelijks bewegende content bekijkt. Deze variabele refresh-rate is mogelijk dankzij een nieuwe functie van de A10X-chip, waarbij de GPU aangeeft hoe vaak het scherm per seconde ververst moet worden. Bij eerdere iPads was dat precies andersom: daarbij vroeg het scherm aan de GPU om 60 keer per seconde nieuwe inhoud te sturen.
 
Schermresolutie
De nieuwe schermresolutie van 2224 x 1668 (voorheen 2048 x 1536) levert vrijwel geen problemen op. De meeste apps passen zich moeiteloos aan het grotere schermformaat aan, dat nog steeds de beeldverhouding 4:3 heeft. Dus je krijgt geen zwarte balken. Apple probeert ontwikkelaars al sinds iOS 6 ervan te overtuigen dat ze hun apps resolutie-onafhankelijk moeten maken, zodat ze altijd schermvullend zijn. Apps die niet zijn aangepast worden ietsje uitgerekt, zonder dat het storend is.
 
Split View en meer
In Split View-weergave heb je op de 10,5-inch iPad Pro nét iets meer ruimte op het scherm, al kun je nog steeds niet twee apps in volledige weergave bekijken. Je kiest voor twee iets compactere apps naast elkaar (50%/50%) of je zet naast een app in normaal formaat nog een miniatuur-app (70%/30%). Op de 12,9-inch iPad speelt dit veel minder, want daarop kun je twee apps in normaal formaat naast elkaar zetten. De pixeldichtheid is 264ppi gebleven, dus je hebt dezelfde retina-ervaring bij het lezen van teksten of het bekijken van afbeeldingen op het scherm.
 
Conclusie scherm
Dit scherm is het beste wat we tot nu toe hebben gezien in een iPad. Dat mag ook wel, want een iPad is eigenlijk één groot scherm met een (noodzakelijk, maar steeds smaller wordend) randje om nog te kunnen vasthouden.
 
Camera
Bijzonder aan de nieuwe iPads is dat er dezelfde 12 megapixelcamera in zit die je ook in de iPhone 7 vindt. Dat betekent: een viervoudige LED-flitser met True Tone, optische beeldstabilisatie, 4K video en ondersteuning voor een groter kleurengamma (DCI-P3). Maar het betekent ook dat er nu een behoorlijke camerabult (zie foto’s) achterop de iPad zit.
Vooral de 12,9-inch iPad Pro gaat erop vooruit, want die liep nog wat achter ten opzichte van het kleinere model. Er zat bijvoorbeeld nog een 8 megapixelcamera zonder flitser in en de frontcamera was nog een magere 1,2-megapixel.
 
Eigenlijk verwachten we niet dat mensen de iPad Pro massaal als camera gaan gebruiken, maar bij zo’n duur apparaat wil je wel het nieuwste van het nieuwste en het is fijn dat Apple het rechttrekt met wat er in de iPhone 7 camera zit. Wel zul je niet alle functies krijgen, want de portretstand ontbreekt. Er zit dan ook geen dubbele camera in. Dat is logisch, want de professionals die deze iPad kopen zullen het eerder gebruiken om documenten te scannen dan om er portretten mee te scannen.
iPad Pro 2017 review camerabult
Batterijduur en opladen
De nieuwe iPad Pro heeft op papier dezelfde gebruiksduur als voorheen: 10 uur. De 30,4 Wattuur batterij in het 10,5-inch model is zo’n 10 procent groter dan die in de vorige 9,7-inch Pro. Het houdt zich goed in onze batterijtest en leverde een batterijduur op van 10,5 uur. Testjes waarbij met continu video’s afspelen geprobeerd wordt om zo snel mogelijk de batterij leeg te trekken zijn net zo onrealistisch als het draaien van benchmarks, dus die hebben we achterwege gelaten.
 
Apple levert deze iPad met een standaard 12 Watt iPad-oplader met standaard USB-A-poort en een kabel. Volgens Apple kun je de iPad sneller laden door deze aan te sluiten op de USB-C-poort van een MacBook (Pro), maar daarvoor heb je wel een USB-C-naar-Lightning-kabeltje nodig en die levert Apple niet standaard mee.
iPad Pro 2017 review speakergaatjes en Lightning-aansluiting
Prestaties
Apple heeft in de iPad Pro’s een snellere variant van de A10 Fusion gestopt, de processor die je in de iPhone 7 vindt. Beide iPad Pro’s draaien op een A10X Fusion-chip met zes CPU-cores in plaats van vier. Volgens Geekbench hebben ze een kloksnelheid van 2,38 GHz (voorheen 2,26 GHz). Ook is het aantal GPU-cores verdubbeld van zes naar twaalf. De hoeveelheid RAM is voor de kleinere iPad Pro verhoogd van 2GB naar 4GB. Er is daardoor qua specs weer iets minder verschil met de Android-tablets, die doorgaans meer cores en werkgeheugen nodig hebben om tot dezelfde prestaties te komen. Omdat toepassingen die de ware kracht van de iPad Pro’s laten zien nog niet in ruime mate beschikbaar zijn, zit er momenteel niet veel anders op dan naar de benchmarks te kijken, hoe kunstmatig die ook zijn.
 
Zoals de naam Fusion al aangeeft, is de helft van de CPU-cores gericht op taken die hoge performance vereisen. Daarnaast zitten er ook tragere, energiezuinige cores in voor het lichtere werk. Dit zorgt voor een betere batterijduur, omdat de meeste taken kunnen worden uitgevoerd door de energiezuinige cores. Bij Android-tablets zie je dit ook regelmatig, maar er is een duidelijk verschil: bij Apple kunnen de trage en snelle cores niet gelijktijdig actief zijn, bij Android wel. Eigenlijk heb je dus te maken met een triple-core chip. Overigens is dat niet direct een nadeel, want Apple kan de hardware en software zodanig op elkaar afstemmen dat je je over performance echt niet druk hoeft te maken.
 
Dat de nieuwe iPad Pro net iets vlotter aanvoelt is ook te danken aan de GPU, die aanmerkelijk meer cores heeft gekregen. Op dit punt is een verbetering te zien van rond de 80 procent. Een andere verbetering die er rechtstreeks invloed op heeft is de verdubbeling in hoeveelheid RAM. Je kunt nu meer dingen tegelijk doen: meer tabbladen openen en meer apps naast elkaar in het geheugen laden. Dat zal vooral van pas komen als iOS 11 dit najaar beschikbaar komt en je sneller geneigd bent om twee (en soms wel vier) apps tegelijk in beeld te hebben. Met drie actieve apps en picture-in-picture kun je meer dingen tegelijk doen dan ooit – voorzover je dat nodig hebt.
 
iPad Pro 2017 review simkaart-tray aan de zijkant
 
Voor wie?
  • Heb je een 12,9-inch iPad Pro uit 2015: het nieuwe model is de moeite waard om te upgraden, vanwege de vele verbeteringen in het scherm, de camera en dergelijke. Vooral als je dit voor creatieve toepassingen gebruikt, zoals videofilmen en bewerken.
  • Heb je een 9,7-inch iPad Pro uit 2016, dan is er eigenlijk niet een dringende reden om te upgraden. Het grotere scherm is net iets prettiger, maar een aantal vernieuwingen zaten al in dit model.
  • Zoek je de beste iPad die er is, dan kun je voor de 10,5-inch iPad Pro gaan. Neem alleen de 12,9-inch iPad Pro als je een zo groot mogelijk scherm nodig hebt.
  • Zoek je een vervanger voor je iPad 3, iPad 4, iPad mini of iPad Air 1/2, dan ben je waarschijnlijk het beste af met de 9,7-inch iPad. Die werkt niet met de Pencil, maar je kunt wel andere tekenpennen krijgen die voor niet-designers prima geschikt zijn.
  • Zoek je een tablet voor thuis op de bank, dan is de 10,5-inch iPad Pro sterk overdreven. Kies in dat geval voor de 9,7-inch iPad. Wil je recreatief tekenen, dan kan de 9,7-inch iPad van vorig jaar ook bij je passen.
  • Ben je fotograaf, designer, tekenaar of videomaker en wil je een deel van je werk op de iPad doen, dan is dit de iPad die je moet hebben. Voor mensen die een toetsenbord nodig hebben volstaat ook een goedkoper model met Bluetooth-toetsenbordje.
  • Heb je een werkpaard nodig en ben je afhankelijk van specifieke programma’s, dan ben je waarschijnlijk beter af met een MacBook of (voor de Windows-gebruikers onder ons) misschien zelfs met een Surface-tablet.
Nu we het toch over de concurrentie hebben: zoek je een high-end tablet en heb je een hekel aan Apple (gekregen), dan zou je ook voor de Samsung Galaxy Tab 3 kunnen kiezen. Deze heeft een prima HDR-scherm en werkt ook met een toetsenbordhoes en een tekenpen, de S Pen. Minpunt is dat er nauwelijks goede zakelijke tabletsoftware beschikbaar is voor Android. Op dat punt ben je met iOS beter af.iPad Pro 2017 review: speakers, sluimerknop en koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde
 
Apple heeft nu een duidelijke line-up voor de iPad: de 9,7-inch iPad voor mensen die minder hoge eisen stellen, de 7,9-inch iPad mini voor mensen die een wat kleinere tablet zoeken en de twee iPad Pro’s in twee formaten voor veeleisende gebruikers. Daarmee is het aanbod duidelijk en overzichtelijk.
 
De 9,7-inch iPad is prima voor iedereen, draait op iOS 11 en kan bijna alle functies aan, maar heeft wel wat minder geheugen, een minder goed scherm en nog wat andere beperkingen. Maar hij is met z’n prijs van €409 wel ook een stuk goedkoper dan de iPad Pro’s, die vanaf €739 in de winkel liggen.
 
Ben je van plan om de iPad als je belangrijkste (mobiele) computer te gebruiken of stel je gewoon hoge eisen en vind je het prijsverschil niet zo belangrijk, dan heeft het zin om voor een iPad Pro te kiezen. Hetzelfde geldt als je heel specifieke toepassingen voor ogen hebt, zoals designwerk met de Apple Pencil. De Pencil zal voor veel mensen dé doorslaggevende reden zijn om voor een Pro te kiezen. Op andere iPads kun je ook tekenpennen en toetsenborden gebruiken, al is de ervaring net iets minder fijn.
 
Met de nieuwe iPad Pro’s brengt Apple het pc-loze tijdperk weer een stapje dichterbij, al zijn er nog genoeg professionals die echt niet zonder laptop of desktop kunnen. Denk bijvoorbeeld aan programmeurs: er zijn wat uitzonderlijke gevallen van mensen die een complete app op een iPad hebben gemaakt, maar het is niet de meest efficiënte manier. Apps zoals Final Cut Pro en Photoshop komen een heel eind op de iPad, maar ze zijn beperkter dan hun tegenhangers op de desktop.
 
Twijfel je tussen het grote en kleine formaat van de iPad Pro, dan is de keuze nu een stuk makkelijker geworden. De 12,9-inch iPad loopt qua technologie niet langer achter op het kleinere model, dus het is nu puur een kwestie van voorkeur. Kun je het gigantische scherm van 12,9-inch aan, of is dat too much en heb je liever een iPad die in de buurt komt van het standaardformaat? De specificaties, de processor, de camera, het scherm: alles is hetzelfde. Zelf vinden we de 10,5-inch iPad Pro het meest praktisch, maar voor mensen die grote producttekeningen en foto’s moeten bewerken biedt de 12,9-inch iPad Pro gewoon meer werkruimte.
 
iPad Pro 2017 review volumeknoppen
 
Conclusie iPad Pro 2017 review
De iPad Pro was al een prima keuze voor mensen die een krachtige tablet nodig hadden. Deze nieuwe iPad Pro onderstreept dat nog eens. Vooral het 12,9-inch model is sterk verbeterd op punten als scherm en camera, maar ook bij het nieuwe 10,5-inch formaat zien we genoeg verbeteringen: een groter en sneller reagerend scherm en een nieuwe A10X Fusion-processor die ervoor zorgen dat dit de meest krachtige iPad is. Apple heeft kosten noch moeite gespaard om een perfecte tablet te maken en dat is te merken aan de prijs: je zult je waarschijnlijk meermaals achter je oren krabben of je deze bijna perfecte tablet wel echt nodig hebt. Wil je het maximale eruit halen met de (toch wel aantrekkelijke accessoires), dan zit je al snel op €1000-€1500. Bovendien komt de ware kracht van deze iPads pas tevoorschijn met iOS 11, dus je hebt nog even de tijd om erover na te denken.
 
De ware kracht van de nieuwe iPad Pro komt pas tevoorschijn met iOS 11.
 
iPad Pro kopen in Nederland en België
De prijzen van de iPad Pro zijn als volgt:
10,5-inch iPad Pro: vanaf €739
12,9-inch iPad Pro: vanaf €909
 
Je kunt terecht bij alle iDevice+ vestigingen voor meer informatie en je eventuele bestelling.