Niet storen tijdens autorijden inschakelen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil appen in auto als misdrijf bestraffen. Het kabinet moet in een wet vastleggen dat het gebruik van een smartphone door de chauffeur onder "roekeloos rijgedrag" valt, net als bijvoorbeeld het rijden onder invloed van drank of drugs.

 

In iOS 11 zit een nieuwe veiligheidsfunctie: Niet Storen tijdens het rijden. Deze functie is bedoeld om je ogen op de weg te houden. Je krijgt geen meldingen te zien en je hoeft er ook niet op te reageren. In geval van nood kunnen mensen je toch nog bereiken, maar alle andere notificaties staan uit. 
 
 
Niet Storen tijdens autorijden inschakelen
De functie Niet storen tijdens het rijden kun je automatisch laten inschakelen als de bewegingssensoren van je iPhone merken dat je aan het bewegen bent (ca. 20 km/uur of meer). Maar je kan er ook voor kiezen dat hij ingeschakeld wordt zodra je iPhone verbinding maakt met je auto via BlueTooth.
 
Het instellen en gebruiken van deze functie doe je als volgt:
Ga naar de instellingen app op je iPhone.
Vervolgens ga je naar niet storen.
Hier zie je alle opties die je in kunt stellen wanneer jij niet gestoord wilt worden bijvoorbeeld tijdens het autorijden of 's nachts.
 
Uiteraard kun je de functie uitschakelen als je in de bus of trein zit, of als je passagier bent.
 
 
Niet Storen tijdens autorijden: wat werkt er wel en niet?
Als de functie actief is krijg je geen meldingen te zien, maar je kunt nog wel gewoon je navigatiesoftware en andere apps gebruiken. Zolang je iPhone ingeschakeld blijft, is er eigenlijk geen verschil met de normale Niet Storen-functie. Vergrendel je de iPhone, dan blijf je hoorbare instructies van je navigatie-app ontvangen, maar je krijgt geen zichtbare meldingen in beeld.
 
Zodra je je iPhone wilt ontgrendelen is er wel een verschil met de normale Niet Storen-functie: je moet eerst aangeven dat je niet aan het autorijden bent. Pas dan krijg je weer toegang tot alle apps en andere functies.
 
Deze functies werken nog wel als Niet storen tijdens autorijden is ingeschakeld:
 
  • CarPlay, navigatie-instructies (zie verder in deze tip) en muziek afspelen (ook Spotify of andere muziek-apps) werken nog gewoon.
  • Favoriete contactpersonen kunnen je nog steeds bereiken.
  • Andere contactpersonen kunnen alleen tot je doordringen als ze woorden als ‘urgent' gebruiken in hun tekstbericht. Dit werkt alleen via de Berichten-app.
  • Meldingen van bijvoorbeeld Flitsmeister worden niet op het scherm getoond, maar je hoort wel het signaal af gaan. Ook wordt de exacte melding uitgesproken, zodat je weet wat er precies aan de hand is. Dit geldt ook navigatie-apps.
  • De knoppen om je muziek en podcasts te bedienen vanaf het toegangsscherm blijven actief.
 
Zo zie je of Niet Storen tijdens autorijden actief is
Op meerdere manieren kun je zien dat de functie actief is:
 
  • Je krijgt geen meldingen meer, net zoals bij de normale Niet Storen-modus.
  • Tijdens het autorijden is het auto-icoontje op het Bedieningspaneel ingeschakeld.
  • Activeer je het scherm, dan zie je onderstaande melding in beeld.
Het zwarte scherm met auto-icoon zoals op de afbeelding hieronder is alleen te zien als je Siri wilt gebruiken. Het is dus niet zo dat dit scherm continu te zien is. Siri geeft alleen gesproken antwoorden, maar laat geen tekst op het scherm zien.