,,Er zijn de afgelopen jaren in Nederland fors meer woningbranden ontstaan door goedkope, onoriginele opladers en accu’s. In 2018 waren dat zelfs meer dan honderd branden, tegenover twintig incidenten in 2011. De populariteit van producten van goedkope Chinese webshops draagt bij aan die stijging.’’
.jpg)
Dat concludeert webshop Phonegigant op basis van cijfers van Stichting Salvage. Die cijfers zijn exclusief kleine brandjes. Het exacte aantal branden kan dus hoger zijn. ,,Volgens de brandweer kunnen batterijen van smartphones (lithium-ion batterijen) brandgevaar opleveren als ze overladen worden, of als er een kortsluiting ontstaat’’, zegt een woordvoerder van Phonegigant. ,,Vaak gebeurt dit tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.’’
Kortsluiting
Goedkope opladers lijken aan de buitenkant op doodnormale telefoonopladers, maar aan de binnenkant zitten ze anders in elkaar. Bij een goedkope kabel is de binnenkant van de oplader bijvoorbeeld omwikkeld met simpele, goedkope folie, terwijl officiële opladers vaak gevlochten en een stuk steviger zijn. Dat maakt die opladers vaak minder gevoelig voor kortsluiting of oververhitting.
Slecht geproduceerde opladers kunnen zorgen voor problemen en dat ligt niet alleen aan de bedrading. ,,Ook de stekker verschilt bij sommige goedkope varianten. Het ontbreken van isolatie, veiligheidscomponenten en robuustere materialen zorgt er zelfs voor dat de goedkoopste variant van de onderzochte opladers 31 procent lichter is dan de originele oplader’’, aldus het onderzoek.
AliExpress
De opmars van de onofficiële kabels ligt voor een deel bij de populariteit van Chinese webshops, zoals AliExpress. Daar vind je kabels die soms wel 25 keer goedkoper zijn dan de originele merkexemplaren. Die prijs ligt dus niet alleen aan de merknaam, maar zeker ook aan de kwaliteit van het bouwwerk. Daarnaast lever je bij de goedkopere kabels vaak in op de laadsnelheid. Wanneer je kabels open zou maken zie je verschil in de binnenkant. Het is raadzaam om te letten op hoeveel ampere stroom door de lader kan en van welk materiaal de laders zijn gemaakt.
Hoe weet je zeker dat je een iPhone-kabel hebt?
Bij de meeste iDevice+ locaties kan je je lightning kabel gratis laten testen. Via een testmachine kunnen zij de chip die erin moet zitten uitlezen. Op die manier weet je of je huidige kabel orgineel is en je zult zien dat de kabels die op onze locaties verkocht worden wel 100% orgineel zijn.