iPhone 8: vanaf 22 september in winkel, maar wat weten we nu al over het toestel?

Na maandenlange speculaties, geruchten en concepten is er eindelijk duidelijkheid. Apple heeft de uitnodigingen voor het aankomende iPhone-evenement verstuurd, waar we de nieuwe iPhone 8 en iPhone 7s kunnen verwachten. Op dinsdag 12 september 2017 om 19:00 Nederlandse tijd is het zover en zal Apple diverse nieuwe producten aankondigen. Het evenement vindt plaats in het gloednieuwe Steve Jobs Theater. In dit artikel lees je alles over het evenement en onze verwachtingen.

Wat zijn de geruchten over de iPhone 8 of iPhone X of iPhone edition?

De iPhone 8 belooft een spectaculair nieuw toestel te worden. Apple wil in 2017 extra indruk maken vanwege het tienjarige jubileum van de iPhone. De iPhone 8 moet een toptoestel worden, waarin allerlei vernieuwingen zijn doorgevoerd, zoals een OLED-scherm dat aan de zijkant doorloopt, draadloos opladen en een thuisknop onder het scherm. Na de relatief weinig verbeterde iPhone 7 zou Apple grote stappen willen zetten.

 

iPhone 8: dit kunnen we verwachten
Hoewel Apple de iPhone 8 nog niet officieel aangekondigd heeft, is er al genoeg betrouwbare informatie gelekt om een beeld te kunnen krijgen wat dit toestel zoal te bieden heeft. Zo wordt er gesproken over een OLED-scherm, een glazen behuizing en ondersteuning voor draadloos opladen. Wat opslagruimte betreft zul je waarschijnlijk kunnen kiezen uit 128GB en 256GB (daarnaast circuleren er geruchten over 512GB opslag). Ook wordt er gesproken over vier kleuren, waaronder eentje met spiegeleffect. Latere geruchten spraken over drie kleuren: zilver, zwart en de nieuwe kleur Blush Gold.

 

iPhone 8 met OLED-scherm
Apple zou plannen hebben om bij de iPhone 8 (of iPhone X?) de aluminium behuizing te vervangen door glas. Het zou gaan om een sandwich-constructie van glas, waarbij ook de achterkant van glas is gemaakt. Rondom zit een roestvrij stalen rand. Er wordt gesproken over een model met actief schermoppervlak van ongeveer 5,2-inch. Apple zou voor het eerst gebruik willen maken van een OLED-scherm, geproduceerd door Samsung. OLED is niet alleen energiezuiniger, maar het levert ook een beter contrast en diepere zwarttinten. Het is waarschijnlijk onmogelijk om de complete iPhone line-up van 2017 te voorzien van OLED-schermen, aangezien er momenteel nog onvoldoende stuks geproduceerd kunnen worden. Apple verkoopt op jaarbasis zo’n 200 miljoen iPhones en heeft daar dus ook 200 miljoen schermen voor nodig.
 
iPhone 8 met draadloos opladen
Een functie waar we al jarenlang naar uitkijken is draadloos opladen. Daarbij kun je je telefoon opladen zonder de Lightning-kabel aan te sluiten. Dit is op verschillende manieren te realiseren: met een inductielader zoals bij de Apple Watch het geval is of op een futuristische manier, op afstand. We hebben al patenten zien langskomen waarmee het mogelijk is om een iPhone op te laden, als deze zich binnen enkele meters van het oplaadstation bevindt. Of het bij de iPhone 8 ook zo werkt is nog zeer de vraag. Wel zou het toestel een glazen behuizing krijgen die het draadloos laden mogelijk maakt. Apple’s productiepartner Foxconn zou al werken aan de benodigde oplader, die wellicht pas bij de release van iOS 11.1 op de markt komt.
 
iPhone 8 met augmented reality
In het najaar van 2017 gaat Apple flink uitpakken met augmented reality (AR), waarbij de iPhone 8 wel eens een sleutelrol zou kunnen spelen. AR houdt in dat er via de lens van je iPhone een digitale laag over de echte wereld wordt gelegd. Apple heeft ARKit aangekondigd als hulpmiddel, zodat ontwikkelaars allerlei leuke toepassingen kunnen maken. Zo zou je gemakkelijker kunnen navigeren als je pijlen op de weg ziet.
 
Om AR mogelijk te maken krijgt de iPhone 8 een vernieuwde dubbele camera die verticaal is geplaatst en met 3D technologie de diepte kan schatten. Daarmee is het beter mogelijk om te schatten waar een bepaald object zich bevindt. Dit kan mogelijk gebruikt worden voor gezichtsherkenning, als methode om op de iPhone in te loggen.
 
iPhone 8: gezichtsherkenning
Een van de grootste vernieuwingen in de iPhone 8 is gezichtsherkenning, dat Touch ID moet vervangen. Apple zou erin zijn geslaagd om een camera met 3D-sensoren te ontwikkelen die erg nauwkeurig is en niet gefopt kan worden met een foto. Daarmee is het mogelijk om het complete gezicht af te tasten, ook in het donker. Dit werkt met infraroodstraling, dat voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Met gezichtsherkenning kun je het toestel ontgrendelen en toestemming geven voor aankopen. Een fysieke knop is dan niet meer nodig.
 
De Touch ID-sensor kan helemaal verdwijnen. Aanvankelijk waren er geruchten dat Apple de Touch ID-sensor aan de achterkant van het toestel wilde verwerken, net zoals Samsung en Google hebben gedaan. Later stapelden de bewijzen zich op dat de Touch ID-sensor wel eens in de powerknop verwerkt zou kunnen worden. Gelekte protoypes en tekeningen laten namelijk een veel grotere powerknop zien dan gebruikelijk is. Het zou wat ons betreft een logische plek zijn, maar inmiddels is er toenemend bewijs dat er helemaal geen Touch ID meer op deze high-end iPhone aanwezig is.
 
Bron: iCulture.nl