iPhone 8: Alle geruchten over de nieuwe iPhone op een rij

In 2017 is het precies 10 jaar geleden dat de eerste iPhone gepresenteerd werd. De verwachting is dat Apple daarom alles uit de kast gaat halen voor de iPhone 8.

 

iPhone 8 krijgt 3D-scanner voor gezichtsherkenning

De iPhone 8 krijgt een speciale 3D-scanner bij de frontcamera van de smartphone. Deze kan worden gebruikt om de oogiris en het gezicht van de gebruiker te analyseren. De scanner kan het gezicht van de gebruiker analyseren terwijl de smartphone wordt vastgehouden. Volgens marktanalist Ming-chi Kuo zal de gezichtsinformatie worden gebruikt om bijvoorbeeld de gebruiker in iPhone-spellen te stoppen, die ook getoond zal worden voor bijvoorbeeld augmented reality. De sensor zou ook worden ingezet om irisscans te maken of om 3D-selfies met de frontcamera te nemen. 

 

Nieuwe iPhone vervangt thuisknop door gebied met virtuele knoppen

De verandering zou alleen gelden voor de grootste versie van de iPhone 8, die een OLED-scherm van 5,8 inch krijgt. Naar verwachting blijft Apple ook iPhones maken in de huidige schermgroottes van 4,7 en 5,5 inch, maar zijn de veranderingen voor die modellen minder groot.

Er gaan al langer geruchten over het verdwijnen van de thuisknop met ingebouwde Touch ID-vingerafdrukscanner. Volgens Kuo komt hier niet alleen een virtuele thuisknop voor terug, maar een heel 'functiegebied' waar meerdere knoppen op kunnen worden getoond. 
Het is onduidelijk hoe aanpasbaar dit gebied zal zijn, maar mogelijk laat Apple zich inspireren door de eigen Touch Bar op de nieuwste MacBook Pro. Dat speciale scherm toont steeds verschillende knoppen en functies, afhankelijk van de app die wordt gebruikt.
 
Randloos scherm
Apple zou de iPhone volgend jaar willen voorzien van randloze schermen. Daardoor zou de telefoon even groot kunnen blijven, maar wel een groter scherm hebben. Dat komt doordat de randen rondom het scherm dan achterwege kunnen blijven. Apple wil dit jaar drie in plaats van twee nieuwe iPhones introduceren, allemaal met een glazen achterkant.
Daar zou naast de huidige formaten van 4,7 en 5,5 inch, een randloos model van 5,8 inch bij moeten komen, dat wordt geleverd met een OLED-scherm.
Een OLED-scherm biedt diepere zwartwaarden, omdat alleen delen van het scherm lichtgeven. Hierdoor kan bijvoorbeeld de tijd op een telefoon langdurig worden getoond, zonder dat dit buitensporig veel stroom verbruikt.
 
Draadloos opladen
De vermeende glazen behuizing van de iPhone 8 wordt gebruikt zodat het toestel een draadloze oplader kan bevatten. Het glas zou de draadloze oplaadfrequenties beter doorlaten dan een metalen alternatief.
Het is nog niet zeker of alle nieuwe iPhones in 2017 van een draadloze oplader worden voorzien. Mogelijk zal de technologie alleen bij één van de duurdere modellen worden toegevoegd, waarna alle iPhones in 2018 een draadloze oplader krijgen.
 
Grotere accu
Naast een groter scherm krijgen de nieuwe iPhones ook een significant grotere batterijcapaciteit. Apple zou gebruikmaken van een efficiëntere stapeltechniek en zo meer ruimte in de behuizing overhouden voor een grotere accu, zonder dat de omvang van de telefoon ook toeneemt. 
 
3D-camera
Apple en LG Innotek zouden voor de iPhone 8 samen werken aan een camera die in 3D kan opnemen. Het is onduidelijk waar Apple de camera precies voor zal gebruiken. Mogelijk is de dubbele lenscamera bedoeld voor de portretmodus die ook al in de iPhone 7 Plus zit en diepte gebruikt om een onderwerp van de achtergrond los te trekken. 
 
Geen koptelefoonadapter
Net als de iPhone 7 zou de volgende reeks iPhones geen koptelefoonaansluiting bevatten, er kan alleen muziek geluisterd worden via bluetooth-apparaten of door een koptelefoon met een lightning-aansluiting te gebruiken.
 
Verwachte datum waarop de iPhone 8 wordt aangekondigd is woensdag 13 september 2017
 
Bron: Nu.nl