iPad Pro 2018 aangekondigd met Face ID en nieuw design

Apple heeft vandaag officieel de iPad Pro 2018 aangekondigd. Ontdek wat er nieuw is aan de professionele tablet van Apple: een vrijwel randloos design, Face ID en talloze andere verbeteringen.

 

Nieuw design voor de iPad Pro
De iPad Pro 2018 krijgt een compleet nieuw design, dat geïnspireerd is op de recente iPhones. Smallere schermranden betekenen dat er meer ruimte is voor het scherm. De nieuwe iPad Pro komt zowel in 12,9-inch als in een nieuw 11-inch formaat. Het design van de iPad Pro heeft heel veel weg van de iPhone 5, want de hoeken zijn niet meer afgerond maar een stuk rechter.
 
Geen thuisknop, ontgrendelen met Face ID
Net als bij de iPhones heeft Apple de thuisknop achterwege gelaten op de nieuwste iPad Pro’s. Dat betekent een nieuwe manier van bedienen, met meer veegbewegingen. Maar het betekent ook dat je de iPad Pro op een andere manier zult gaan ontgrendelen. Boven het scherm is een TrueDepth-camera aanwezig voor gezichtsherkenning met Face ID. Dat werkt al goed op de iPhones en komt nu ook voor het eerst op de iPad Pro beschikbaar. Er waren eerder al in de code van iOS 12.1 beta aanwijzingen gevonden dat Face ID ook op de iPad zou werken. Bijzonder is dat er geen ‘notch’ bovenin het scherm te zien is. Dat komt omdat er bij de iPads voldoende ruimte boven het scherm is om de TrueDepth-camera in te bouwen.
 
Geen draadloos opladen voor iPad Pro zelf
De iPad Pro 2018 neemt allerlei eigenschappen van de iPhones over, maar draadloos opladen zit aar niet bij. Dit heeft te maken met meerdere factoren, zoals de trage snelheid van draadloos opladen. Maar er zijn ook praktische bezwaren: zo is de 12,9-inch iPad Pro zó groot dat het lastig is om het apparaat precies goed op de (vaak kleine) oplader te leggen.
 
USB-C in plaats van Lightning
Apple gaat van een Lightning-aansluiting overstappen op USB-C. Dit heeft een aantal consequenties. Zo is het niet meer mogelijk om de Apple Pencil via de Lightning-poort op te laden en te koppelen. Daarvoor bevestig je de nieuwe Apple Pencil draadloos en magnetisch aan de iPad Pro. Je kan nu ook je iPhone opladen via je iPad Pro.
 
Liquid Retina-scherm
Apple heeft bij de iPad Pro’s van 2018 gekozen voor een Liquid Retina-scherm, zoals we al kennen van de iPhone XR. Dit is het meest geavanceerde LCD-scherm dat Apple ooit gemaakt heeft. Liquid Retina ververst het beeld snel en reageert snel op aanraking, wat noodzakelijk is voor toepassingen zoals ontwerpen en tekenen. De iPad Pro heeft ook Pro Motion, voor een snellere verversingsgraad. Ook TrueTone vind je op dit model, zodat de kleuren zich aanpassen aan het omgevingslicht.
 
Geen koptelefoonaansluiting
De iPad Pro heeft voor het eerst geen koptelefoonaansluiting meer. Bij de iPhones schafte Apple al in 2016 de koptelefoonaansluiting af, een daad die destijds “courage” werd genoemd door het bedrijf. Bij de iPad Pro zal het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting een minder grote schok zijn. Veel mensen zijn er inmiddels al aan gewend en muziek luisteren doe je veel vaker op de iPhone.
 
Snellere processor
Apple heeft bij de iPad Pro 2018 ervoor gekozen om ook de processor te vernieuwen. Er is een A12X Bionic-chip aanwezig die energiezuinig is en de prestaties nog verder opvoert, terwijl tegelijk de batterijduur hetzelfde blijft. De CPU is zo’n 90% sneller. Volgens Apple is deze iPad Pro daarom sneller dan 92% van de laptops van andere merken. Er zit een 7-core GPU en een 8-core CPU in. De graphics zijn 1000X sneller dan bij het vorige model. Ook als in de A12-chip zit er een vernieuwde Neural Engine in. Voor opslag kan je nu kiezen tot maximaal 1TB.
 
Dankzij de vernieuwde camera’s is de iPad Pro 2018 ook geschikt voor augmented reality-toepassingen. Dit werd onder andere gedemonstreerd door Adobe. Ook de nieuwste versie van Photoshop werd getoond op de nieuwe iPad Pro. Zowel de AR-app als Photoshop op de iPad verschijnen volgend jaar.
 
Prijs en beschikbaarheid
De iPad Pro is vanaf nu te bestellen en leverbaar vanaf 7 november. De 11 inch heb je vanaf € 899. De grotere 12,9-inch versie kost € 1119. De huidige 10,5-inch iPad Pro blijft in het assortiment en kost € 737,91. Wilt u meer weten of een iPad bestellen? Bezoek dan 1 van onze servicelocaties.