IOS 13 alleen beschikbaar vanaf iPhone 6s of 7

Als later dit jaar iOS 13 uitkomt is de grote vraag op elke toestellen het gaat draaien. Een nieuw gerucht wekt de indruk dat je minimaal een iPhone 6s of iPhone 7 nodig hebt om nog te kunnen updaten. Maar hoe geloofwaardig is het?

 

 

Apple zou plannen hebben om bij iOS 13 de ondersteuning voor oudere toestellen in te perken. Het houdt in dat iOS 13 niet te installeren is op de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De ondersteuning voor de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE zou ‘twijfelachtig’ zijn. Alle genoemde toestellen zijn wel geschikt voor iOS 12. Het gerucht komt van de Israëlische site The Verifier, die een wisselende reputatie heeft met geruchten. In 2017 voorspelde de site dat FaceTime voor groepen naar iOS 11 zou komen. We kregen het uiteindelijk wel, maar pas in iOS 12.1. Er is dan ook nog geen reden om aan te nemen dat de informatie 100% correct is.

 

Minimaal iPhone 7 nodig voor iOS 13?
Als het klopt, dan zou je minimaal een iPhone 7 nodig moeten hebben om iOS 13 te kunnen gebruiken, dus een toestel uit 2016 of later. Het zou ook betekenen dat Apple in één klap drie generaties iPhone aan de kant zet. Dat lijkt wat ongeloofwaardig. Apple probeert juist zo lang mogelijk iOS-updates uit te brengen voor apparaten en gaat daarbij meestal tot vijf jaar terug. Bij iOS 11 en iOS 12 bood Apple ondersteuning voor de iPhone 5s, iPad mini 2, iPad Air en nieuwer.
 
Wat iPads betreft denkt The Verifier dat Apple ondersteuning voor de iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air, iPad Air 2 en mogelijk de iPad mini 4 wil laten vallen. De zesde generatie iPod touch staat ook op het lijstje om geen update te krijgen. De twee laatstgenoemde apparaten zitten nog gewoon bij Apple in het assortiment. Het zou kunnen betekenen dat ze uit de winkel gaan op het moment dat iOS 13 uitkomt.
 
Sommige iOS 13 functies alleen op nieuwere toestellen
Verder beweert de site dat sommige functies in iOS 13 alleen op nieuwere toestellen gaan werken. Dat is op zich geen gekke bewering, omdat het wel vaker voorkomt dat functies die zwaardere hardware vereisen niet meer op oudere toestellen te gebruiken zijn.
 
Als je kijkt naar de hardware in de toestellen die nu nog in gebruik zijn, dan lijkt het ons geloofwaardiger dat alleen de iPhone 5s afvalt. De iPhone 6 en 6s presteren nog goed onder iOS 12, zeker omdat er optimalisaties in zitten die de performance juist beter hebben gemaakt. Wat de iPhone SE betreft: die is qua hardware gebaseerd op de iPhone 6s en kan wat ons betreft ook nog een behoorlijke tijd mee. De redenering van The Verifier is dat Apple je wil dwingen om naar een nieuwer toestel over te stappen. Maar maatregelen zoals in iOS 12 en de batterijvervanging zorgen er juist voor dat je langer met je toestel kunt blijven doen.
 
Apple gaat iOS 13 presenteren tijdens WWDC 2019, de ontwikkelaarsconferentie in juni. Dan zal ook meteen bekend zijn welke toestellen geschikt zijn. De eerste geruchten over iOS 13 spreken over een dark mode, verbeteringen in CarPlay en nieuwe functies voor de iPad.
 
Bron: iCulture.nl