IOS 12: Wat kunnen we verwachten aan nieuwe functies en wanneer is hij beschikbaar?

 

 

Apple heeft iOS 12 aangekondigd en in dit overzicht lees je welke nieuwe functies jij binnenkort op je iPhone en iPad kunt proberen. We vertellen alles over beschikbaarheid, downloaden, vernieuwingen en wat je verder nog moet weten.

 

iOS 12 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone en iPad. Twee belangrijke pijlers van iOS 12 zijn performance en meer controle voor gebruikers. Zo is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de prestaties van oudere toestellen en kun je met opties als schermtijd en verbeterde notificaties zorgen dat je minder vaak doelloos op je scherm zit te staren. Maar er zitten nog veel meer interessante verbeteringen in! 

 

 

 

 

 

Welke iPhones krijgen iOS 12?
iOS 12 is te installeren op alle toestellen die nu al geschikt zijn voor iOS 11. Er valt dus niets af. Het betekent dat ook de iPhone 5s nog een update krijgt. Dit zijn alle geschikte iPhone-modellen:
 
iPhone X
iPhone 8 en iPhone 8 Plus
iPhone 7 en iPhone 7 Plus
iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6 en iPhone 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5s
 
Welke iPads zijn geschikt voor iOS 12?
iOS 12 zal op de volgende iPad-modellen te installeren zijn:
iPad Pro (alle modellen)
iPad Air en iPad Air 2
9,7-inch iPad (2017-model en 2018-model)
iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad mini 4
iPod touch 6e generatie
 
 
iOS 12 download
De iOS 12 final is (zeer waarschijnlijk) te downloaden en instaleren op 19 september 2018.
 
 
iOS 12 functies: dit is er nieuw
Hieronder lopen we de belangrijkste functies van iOS 12 met je langs:
 
iOS 12 performance: oude iPhones worden sneller
In iOS 12 legt Apple extra de nadruk op performance. Dat geldt ook als je een ouder toestel hebt. Apple biedt je dus de mogelijkheid om je oudere toestel nog wat langer te gebruiken. Dagelijkse activiteiten zoals het activeren van de camera (tot 70% sneller) en typen met het toetsenbord (tot 50% sneller) gaan soepeler. Ook starten apps twee keer zo snel op bij zware activiteiten.
 
iOS 12 schermtijd
Schermtijd is een nieuwe functie die je meer inzicht geeft hoe je je Apple-apparaten gebruikt. Je ziet per dag, week of maand hoeveel tijd je de iPhone hebt gebruikt en welke apps je het meest intensief gebruikt. Je krijgt statistieken hoe vaak je de iPhone of iPad hebt ontgrendeld en welke apps de meeste meldingen sturen. Je kunt limieten instellen voor het gebruik van apps, bijvoorbeeld maximaal 1 uur per dag YouTube of Instagram. Vlak voordat de tijdsduur is verstreken krijg je een waarschuwing dat de tijd bijna om is. In noodgevallen kun je deze waarschuwingen negeren. Schermtijd is niet alleen bedoeld voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Ouders kunnen met schermtijd bepalen hoeveel tijd kinderen met de iPhone of iPad mogen spelen en op welke tijdstippen. Ook kunnen ouders limieten instellen voor apps. Je regelt dit via Delen met gezin.
 
Niet storen in iOS 12
Niet Storen wordt in iOS 12 verbeterd, omdat je meer controle krijgt over de momenten waarop je meldingen wilt ontvangen. Via het Bedieningspaneel geef je snel aan dat je het komende uur niet gestoord wilt worden, of dat je de rest van de dag geen notificaties meer wilt ontvangen. Je kunt Niet Storen in iOS 12 ook instellen op basis van een locatie, tijdstip of evenement. Dat is bijvoorbeeld handig als je naar een herdenking gaat of aan je scriptie wilt werken. Niet Storen krijgt ook een nachtmodus, die ervoor zorgt dat je ‘s nachts geen meldingen te zien krijgt. De iPhone laat ‘s nachts alleen zien hoe laat het is, zodat je niet in de verleiding komt om je notificaties te gaan checken. Pas de volgende ochtend kun je rustig alle meldingen van de afgelopen nacht bekijken.
 
Memoji

In iOS 12 komen er nieuwe Animoji bij, te weten: een tijger, panda, spook en T-Rex dinosaurus. Nog veel leuker is de mogelijkheid om een Animoji te maken die sprekend op jou lijkt. Apple noemt het Memoji en geeft je enorm veel mogelijkheden om je poppetje te personaliseren met elke denkbare huid- en haarkleur, kapsels, sproetjes, zonnebrillen, petjes en meer. Een Memoji bootst alle gezichtsbewegingen na, net zoals je bij Animoji gewend was. Je hebt er nog wel een iPhone X voor nodig. Je kunt zelf een Memoji maken en deze vervolgens gebruiken in iMessage-chats en in de nieuwe FaceTime groepschats.

 

FaceTime groepschats in iOS 12
In FaceTime wordt het eindelijk mogelijk om groepsgesprekken te voeren. Dat kan met 32 mensen tegelijk, waarbij elke persoon wordt afgebeeld op een vlakje, dat automatisch groter wordt als de persoon praat. Zo weet je meteen wie er aan het woord is. Je kunt ook je favoriete gespreksdeelnemers aantikken zodat deze altijd in beeld blijven. Tijdens een gesprek kun je je hoofd vervangen door een Animoji of Memoji, voor een grappig effect. Daarnaast heb je cartoonfilters tot je beschikking.
 
Foto’s in iOS 12
De Foto’s-app krijgt in iOS 12 verbeterde zoekfuncties. Je krijgt zoeksuggesties en hoogtepunten van momenten en personen die belangrijk voor jou zijn. Dit werkt ook met plaatsen en categorieën. De Foto’s-app indexeert evenementen voortaan op tijd en locatie. Nog voordat je begint te typen geeft de Foto’s-app al wat slimme suggesties voor recente evenementen, mensen en plaatsen. Je kunt je zoekopdracht verfijnen door meerdere zoektermen in te voeren. In de Foto’s-app vind je voortaan een Voor Jou-tabblad, met suggesties voor filters die je op recente foto’s zou kunnen toepassen. Er staan op dit tabblad ook suggesties om foto’s met bepaalde vrienden te delen. Als jij foto’s deelt van een bepaald evenement waar je samen met vrienden bent geweest, krijgen die vrienden ook het verzoek om hún foto’s van dat evenement terug te delen. Zo krijg je een completere fotoreportage van de gebeurtenis.
 
 
Nieuwe app Measure (Maat) in iOS 12
In iOS 12 introduceert Apple een nieuwe app Measure (in het Nederlands is de voorlopige naam ‘Maat’), waarmee je dingen kunt opmeten. Met de camera van de iPhone kun je bijvoorbeeld de afmetingen van een koffer en andere objecten opmeten. Er bestonden al diverse apps op dit gebied, die vanaf nu overbodig worden. Measure is gebouwd met het nieuwe bestandsformaat USDZ, zoals hierboven genoemd. De app meet de lengte, breedte en hoogte van een object, maar echt nauwkeurig is het niet.