iOS 11.3: Conditie van de batterij bekijken en trager maken iPhone uitschakelen

Sinds IOS 11.3 kan je eenvoudig zelf de conditie van je batterij controleren.
 
Dat kan je doen door de volgende stappen te doorlopen:
• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Batterij'
• Tik op 'Batterijconditie'
 
Bij de optie Maximumcapaciteit van de batterij kun je de volledige capaciteit van de iPhone batterij zien. Een nieuwe iPhone heeft 100%, maar naarmate je de iPhone gebruikt wordt de batterij 'zwakker' en zal deze niet meer de volledige capaciteit kunnen gebruiken. Hoe dit verouderingsproces precies werkt heeft Apple uitgebreid uitgelegd in dit support-artikel.
 
Apple laat weten dat de batterij van de iPhone is ontworpen om 500 volledige oplaadcycli te kunnen hanteren en dan op een capaciteit van 80% uit te komen. Een laadcyclus wordt als volgt berekend. Stel je gebruikt de iPhone tot 40% van de batterijlading, daarna laad je deze volledig op. De volgende dag gebruik je de batterij maar tot 60% en laad je deze weer volledig op. Daarna heeft de batterij één laadcyclus doorlopen en dus niet twee (omdat je twee keer hebt opgeladen). Het kan dus best een paar dagen duren voordat de batterij een volledige laadcyclus heeft doorlopen.
 
Bewust trager maken van iPhone uitschakelen
Naarmate de batterij slechter wordt, is de iPhone ook minder goed in staat om goed te blijven presteren bij piekbelasting. Daarom worden iPhones met een drastisch verouderde batterij bewust vertraagd. Dit is uit noodzaak, want wanneer Apple dit niet zou doen, zou de iPhone regelmatig uitvallen bij intensieve prestaties en wordt de levensduur van het toestel drastisch verkort. Toch heeft Apple besloten dat je het trager maken kunt uitschakelen vanaf iOS 11.3
 
Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Batterij ▸ Conditie van de batterij ▸ Piekprestaties'. In deze 'statusbalk' kunnen er verschillende opties worden weergegeven worden:
 
• Prestaties zijn normaal
De batterij van je iPhone presteert goed, er worden geen stappen ondernomen.
 
• Conditie van de batterij verslechterd
De batterij draait niet meer op volledige capaciteit, maar de iPhone wordt nog niet bewust vertraagd. Het is wel aan te raden de batterij te laten vervangen.
 
• Energiebeheerfunctie toegepast
iOS heeft gecontasteerd dat de batterij van de iPhone drastisch is verouderd en schakelt daarom de energie-functie in om piekprestaties te minderen. Dit kan een tragere iPhone veroorzaken. Tik op 'Schakel uit' om de energie-fucntie uit te schakelen (niet aanbevolen), daarnaast kun je het beste de batterij te laten vervangen.
 
 
• Energiebeheerfunctie uitgeschakeld
Je hebt de energie-functie uitgeschakeld, maar de batterij presteert nog steeds ondermaats. Vervangen is aan te raden.
 
• Conditie van de batterij onbekend
iOS kan de condities van de batterij niet bepalen, contact opnemen Apple Support is raadzaam.
 
Bovenstaande opties zijn alleen zichtbaar wanneer de batterij goed presteert of een een piekbelasting heeft plaats gevonden. Dit houdt in dat wanneer je het bewust trager maken van de iPhone hebt uitgeschakeld dit niet handmatig kan worden teruggedraaid. Je zal dan moeten wachten op een nieuwe piekbelasting. Dit houdt dus ook in dat je bij iedere piekbelasting het trager maken weer handmatig moet uitschakelen. Uiteindelijk is het vervangen van de iPhone batterij de beste oplossing.