Internetgadgets die precies vertellen wat jouw kind online doet

Worstel jij als ouder ook met het internetgebruik van je kinderen? Heb je geen idee hoe je dit moet controleren? Veel diensten bieden de helpende hand.

Veel ouders hebben zorgen over het internetgebruik van hun kind. Ze zijn bang dat ze websites bezoeken die niet bedoeld zijn voor minderjarigen of dat ze in contact komen met onbekenden.

 
Tijdslimiet instellen en apps blokkeren 
Er zijn inmiddels flink wat mogelijkheden die je als ouder meer inzicht geven in het internetgebruik van je kind. Disney lanceert vandaag een apparaatje, Circle with Disney, waarmee je het internetgebruik van je hele gezin kunt beheren, zelfs als het kind niet thuis is. Je kunt websites en apps blokkeren of pauzeren, tijdslimieten instellen en kijken hoe lang iemand online is.
 
Pedagoog Krista Okma vindt het alleen voor kleine kinderen zinvol. "Een beveiligde browser instellen als ouder is logisch, maar bij iets oudere kinderen is het vooral belangrijk dat je met je kind praat over hun ervaringen."
 
'Kinderen hebben net als partners recht op privacy'
Met het apparaatje van Disney kun je precies zien wanneer je kind online is en welke apps hij/zij gebruikt. Zie je dat je kind ’s nachts nog ligt te appen in bed, dan kun je als ouder deze app uitschakelen. "Je moet je kinderen ook los durven laten" volgens Okma. "Leer ze er mee omgaan en kijk af en toe mee."
 
Het heeft volgens Okma geen zin om er als ouder te veel bovenop te zitten. “Kinderen hebben net als partners recht op privacy. Ze moeten online fouten kunnen maken maar ze moeten er dan wel over durven te praten.”
 
'De inhoud is niet te controleren'
Heel nieuw is het niet, volgens onze techblogger Nina Verberne. “Al jaren zijn er verschillende apps en diensten om te zien wat je kind online uitspookt en hoe lang. Ook kun je met deze diensten websites blokkeren of een tijdslot geven. Het grootste probleem is dat je als ouder niet kunt controleren wat er inhoudelijk wordt gedeeld.”
 
Met de volgende diensten krijg je meer inzicht in het internetgebruik van je kinderen:
Shield my Teen laat je precies zien met wie je kind contact heeft, wat voor een foto’s er zijn genomen en wat voor een smsjes worden verstuurd.
ScreenTime laat je tijdslimieten instellen voor bepaalde apps. Een kind kan het tijdslimiet verhogen door bijvoorbeeld klusjes te doen. Als ouder kun je het scherm van je kind pauzeren als je vindt dat een kind te lang achter zijn tablet zit.
Filternet blokkeert websites met schadelijke inhoud.
 
Bron: RTL Nieuws