Hoe waterbestendig is de iPhone eigenlijk?

Wat betekent de waterbestendigheid IP67 voor de iPhone? Kun je ermee douchen en zwemmen, kun je in de regen lopen en hoe zit het met stof en zand? In dit artikel praten we je bij over de waterbestendigheid van de iPhone, zodat je weet wat wel en niet kan.
De meest recente iPhones zijn veel waterbestendiger dan eerdere toestellen. Apple spreekt over IP67, maar wat betekent dit precies? In dit artikel lees je alles over wat deze iPhones kan hebben wat betreft water en stof.
 
Wat is IP67?
De iPhone 7, iPhone 8 en iPhone X hebben een officiële certificering volgens de IP67-norm. Dit betekent in feite twee dingen.
 
Het eerste getal, in dit geval de 6, geeft aan hoe stofdicht de het toestel is. De 6 is hierbij de hoogste waarde en dit houdt in dat het toestel geheel stofdicht is. De behuizing is zo gemaakt dat er geen stof binnen kan dringen in het toestel en daarom beschermd is tegen stof.
 
Het tweede getal in de IP67-norm geeft aan hoe het toestel beschermd is tegen vocht. Dit getal loopt van 0 tot 9. De 7 geeft aan dat het toestel dompeldicht is. Dit betekent dat de iPhone 30 minuten lang tot 1 meter onder water moet kunnen overleven. Douchen met de iPhone 7, 8 en X is daardoor dus mogelijk.
 
De iPhone is spat‑, water‑ en stofbestendig
Dit betekent dus niet automatisch dat je met een dergelijke iPhone actief kunt gaan zwemmen, omdat hij niet volledig waterdicht is. De toestellen kunnen tegen een flinke regenbui en zullen ook een korte onderdompeling overleven. Hou er echter wel rekening mee dat eventuele vochtschade niet door de Apple-garantie gedekt wordt. Bovendien kan de stof- en waterbestendigheid door normale slijtage op den duur afnemen.
 
Apple meldt het volgende op de website:
"iPhone X is spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoet aan bestendigheidsnorm IP67 volgens IEC‑standaard 60529 (getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie."
 
Douchen met een iPhone, kan dat?
Omdat de nieuwere iPhones spatwaterdicht zijn, kun je er inderdaad mee douchen. Het heeft al geleid tot een nieuwe trend waarbij mensen selfies onder de douche maken of de iPhone gebruiken om bijvoorbeeld te kijken naar Netflix.
 
Bron: iCulture.nl