Eerste hulp bij mobiele ongevallen tijdens je vakantie

 
1. Zorg dat je iPhone up to date is
Een software update zorgt ervoor dat je iPhone veiliger is. Het is dus belangrijk en fijn om de allerlaatste software update doorgevoerd te hebben. Wat je vooral niet moet doen, is tijdens je vakantie je iPhone up daten. Dit kost nog wel eens wat tijd en doordat je geen goede Wi-Fi verbinding hebt of je batterij niet volledig is opgeladen, kan er wel eens wat mis gaan... ons advies: wacht dan weer tot je thuis bent!
 
2. Schakel 'Zoek iPhone' in
Schakel voor je op vakantie gaat 'Zoek iPhone' in, voor het geval je je telefoon mocht kwijtraken of dat hij gestolen wordt. Ga niet zelf op pad als je je telefoon uiteindelijk opspoort via de app "Zoek iPhone", maar schakel de lokale politie in. Je weet natuurlijk nooit met wie je te maken hebt.
 
3. Maak een goede back-up
Het is belangrijk om voor je vertrek en tijdens je vakantie je foto's te back-uppen. Mocht iemand je iPhone stelen, dan heb je in ieder geval nog je mooie plaatjes van de vakantie en daarvoor. Onze favoriet voor het back-uppen van foto's is de app: Google Photos! Ik geef je hier 10 redenen waarom ->
 
4. Pas op met openbare Wi-Fi netwerken
Tijdens je vakantie staat je 4G waarschijnlijk uit, dat is wel zo verstandig. Om toch even je saldo te checken of foto's te versturen naar het thuisfront, zoek je waarschijnlijk naar Wi-Fi netwerken. Let hier mee op! Als je wilt connecten met een openbaar Wi-Fi netwerk waarvoor je geen wachtwoord nodig hebt, maak dan liever geen verbinding. 
 
Hier 10 tips waar je op moet letten als je op het punt staat om in te loggen op een openbaar Wi-Fi-netwerk.
 1. Kijk goed naar de pagina-url of link in uw browser. Nagemaakte pagina’s hebben vaak een ander domein dan het origineel.
 2. Kijk of de verbinding is versleuteld. In dat geval begint de url met ‘https://’ en is een slotje te zien.
 3. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Een wachtwoord manager kan je hierbij helpen. Zoals bijvoorbeeld 1Password.
 4. Bij internet in de trein hoor je op de openingspagina het rijtuig nummer te zien. Ontbreekt dit, of klopt het niet dan adviseren we je om niet in te loggen. Let op; je kunt ook verbonden zijn met de wagon voor of achter je. Dit moet je dus zelf even controleren!
 5. Schakel ‘automatisch verbinden’ uit. Handmatig verbinding maken is altijd veiliger
 6. Verwijder open Wi-Fi netwerken uit je iPhone/iPad waar je ooit een keer verbinding mee hebt gemaakt.
 7. Verstuur geen gevoelige informatie over openbare netwerken. Dit klinkt logisch, maar toch gebeurt het vaker dan je denkt. Je wilt even snel inloggen bij je bank om te kijken hoeveel saldo je hebt, doe dit via 3G/4G in plaats van een openbare Wi-Fi verbinding. Ook je DigiD invoeren kun je beter via een veiligde internetverbinding doen.
 8. Download nooit apps over een onversleutelde verbinding. Hackers kunnen apps voorzien van bestanden waarmee ze toegang krijgen tot je telefoon. Klinkt allemaal wat ‘jaaa het zal wel’ maar je weet natuurlijk maar nooit!
 9. Zorg dat je Wi-Fi netwerk thuis ook beveiligd is en dat je deze zo nu en dan veranderd.
 10. Last but not least, doe voorzichtig. Je denkt wel altijd; nee joh waarom zouden ze iets van mij nodig hebben. Maar voor een hacker gaat het vaak meer om de kick dat het lukt en als ze daarmee je bankrekening leeg kunnen halen, is dat mooi meegenomen! ????
5. Eerste hulp bij oververhitting van je iPhone/iPad
Als je het goed hebt geregeld, zit je ergens in het zonnige zuiden. De tropische temperaturen daar, zijn niet altijd de beste vriend van je device. Je device kan namelijk gemakkelijk oververhit raken. 
 
Is 'ie toch oververhit geraakt? Bekijk dan de tips in deze video.
 
6. Waterschade?
Is er een plens water overheen gekomen, heb je hem per ongeluk in het zwembad laten vallen of was je iets te enthousiast met de sangria? Zorg er dan voor dat je de volgende stappen doorloopt! Let op: gebruik niet je föhn om 'm weer droog te krijgen.
 
 1. Snel! Haal hem zo snel mogelijk uit het water. Hoe langer je iPhone in het water ligt des te minder kans dat het nog goed komt.
 2. Zet hem direct uit. Waarschijnlijk is je iPhone vanzelf al uitgegaan, maar mocht dit niet het geval zijn; druk op de uit knop. Zorg ervoor dat je hem niet weer aan zet daarna of andere knoppen indrukt.
 3. Haal hem uit elkaar. Verwijder je hoesje en haal de sim-kaart uit je iPhone. Laat alle klepjes (voor opladen of sim-kaart) open staan voor ventilatie.
 4. Droog hem af. Pak een handdoek en droog je iPhone, en alle onderdelen ervan, voorzichtig af.
 5. Maak een rijst bad. Rijst absorbeert heel goed, de ideale partner voor ongelukjes als deze dus. Vul een bak met ongekookte rijst en stop je iPhone en SIMkaart midden in de bak. Zorg er voor dat alles helemaal bedekt is met rijst. Beste plek voor je bad is ergens waar het warm is.
 6. Nu moeten we wachten. Dit is misschien wel het meest lastige stuk van de redding; wachten. Laat het bad met rijst 24 uur staan, zonder aan te raken of je iPhone aan te zetten. Je moet er even doorheen, het is echt beter voor je iPhone.
 
Heb je braaf 24 uur gewacht? Dan moet je zsm een afspraak maken met een gecertificeerde reparateur om je iPhone chemisch te laten reinigen zodat de schade van de eerste 24uur aan je iPhone ongedaan worden gemaakt.
 
Wat je ABSOLUUT NIET moet doen:
– Een haardroger gebruiken
– Je telefoon opladen