‘Batterij vervangen maakt je oude iPhone weer sneller’

We adviseerden eerder al eens om bij oude iPhones de batterij eens te laten vervangen. Het kost maar een paar tientjes en je toestel gaat weer langer mee. Het vervangen van de batterij blijkt echter nog een ander voordeel te hebben: je iPhone wordt plotsklaps weer sneller. Er zijn aanwijzingen dat Apple de processor van iPhones met oudere batterij opzettelijk trager maakt, om te voorkomen dat het toestel onverwacht uitschakelt.
 
 
Batterij vervangen maakt je iPhone sneller
De ontdekking kwam aan het licht door Reddit-gebruiker TeckFire. Hij haalde met zijn iPhone 6s benchmark-scores van 1466 (single-core) en 2512 (multi-core). Na het vervangen van de batterij waren de score opeens 2526 en 4456. Hoe dat kan? Volgens meerdere mensen op Reddit heeft Apple de kloksnelheid van iPhones met verouderde batterijen verlaagd, zodat ze minder snel crashen en de batterij langer meegaat. Het zou iets te maken kunnen hebben met iOS 10.2.1, de update die een jaar geleden verscheen.
 
Crashprobleem bij iPhone 6s
Misschien herinner je je nog dat Apple een jaar geleden een gratis reparatieprogramma organiseerde voor de iPhone 6s. Dat was bedoeld om onverwacht uitschakelen van het toestel te voorkomen. Een deel van de gebruikers bleek last te hebben van een fabrieksfout waardoor het toestel ging rebooten. Met de komst van iOS 10.2.1 bleek alles plotseling opgelost. We schreven destijds: ‘iOS 10.2.1 heeft probleem met uitvallende iPhone 6(s) grotendeels opgelost’ en ook: ‘iOS 10.2.1 geeft waarschuwing als je iPhone-batterij onderhoud nodig heeft’.
 
Sinds iOS 10.2.1 is je oude iPhone trager
Blijkbaar heeft Apple meer gedaan dan kijken of de batterij onderhoud nodig heeft, maar verlagen ze ook de kloksnelheid van de processor, als blijkt dat de batterij niet meer zo goed presteert. Andere Reddit-gebruikers bevestigen de ervaringen van TeckFire, zelfs bij nieuwere toestellen zoals de iPhone 7. Apple heeft gebruikers daar niet over geïnformeerd. De bedoeling van Apple zal goed zijn (langere batterijduur, minder crashen) maar het gaat wel ten koste van de processorsnelheid.
 
Zo controleer je het zelf
Je kunt zelf controleren of jouw toestel op een lagere kloksnelheid draait door de app CPU DasherX te installeren. Je kunt hiermee de gemeten kloksnelheid vergelijken met wat de oorspronkelijke waarde zou moeten zijn. Ook zou je benchmarks kunnen uitvoeren met Geekbench 4, de app die wij en de meeste andere techreviewers gebruiken bij het schrijven van reviews.
 
Bron: iCulture.nl