Apple kondigt iOS 10 aan: dit zijn de nieuwe functies

Apple heeft deze week iOS 10 aangekondigd, de nieuwste software-update voor de iPhone en iPad. In dit artikel lees je over de tien nieuwe functies die Apple alvast heeft onthuld, de releasedatum en alle andere details die je verder wilt weten.

 

Standaard-apps verwijderen
 
Niet officieel aangekondigd, maar wel opgemerkt tijdens de keynote: de losse apps zoals Aandelen en Mail zijn vanaf nu in de App Store te vinden. Dat wijst erop dat deze apps vermoedelijk kunt verwijderen, zodat je zelf bepaalt of je ze wilt installeren.
 
1. Gebruikerservaring op beginscherm en notificaties
Er komen 10 grote vernieuwingen in iOS 10, zoals een vernieuwd beginscreen met nieuwe notificaties en meer 3D Touch-functies vanaf het beginscherm. Ook kun je bij het optillen van je pols zorgen dat je iPhone-scherm aan gaat. Je hoeft dus niet meer de iPhone te ontgrendelen als je Apple Watch in de buurt is. Het berichtencentrum is simpeler gemaakt en heeft een apart scherm voor audio. Het widgetsscherm is mooier gemaakt.
 
2. Siri
Siri komt beschikbaar voor ontwikkelaars. Je kunt straks bijvoorbeeld ‘wechat nancy’ zeggen om te zorgen dat het bericht via WeChat naar vriendin Nancy wordt verstuurd. Het werkt met apps als WhatsApp, Slack en meer, maar ook met Uber en Lyft voor taxi’s, Shutterfly en Pinterest voor fotodiensten, Runtastic en Runkeeper voor hardlopen.
 
3. QuickType
Intelligentie van Siri is nu ook beschikbaar bij QuickType, het voorspellende toetsenbord van Apple. Siri kan ook meehelpen om slimmere antwoorden te geven. Mogelijk komt QuickType ook in het Nederlands. In deze sheet zagen we ook tweetalige ondersteuning voor woordenboeken in het Nederlands.
 
4. Foto’s
Apple voegt Advanced Computer Vision toe aan de Foto’s-app, zodat je bijvoorbeeld gezichtsherkenning hebt. Dit doen ze door gebruik te maken van deep learning, bijvoorbeeld om bergen, paarden en andere objecten te herkennen. Dit gebeurt met respect voor je privacy. Apple gaat foto’s clusteren op basis van berekeningen, bijvoorbeeld bepaalde trips die bij elkaar horen. Het is vergelijkbaar met Google Foto’s, maar dan werkt het lokaal op je iPhone. Hiervoor is een nieuw tabblad Memories aanwezig in de app in iOS 10. Memories maakt automatische filmpjes met bijbehorende muziek.
 
Op de Mac komen veel van deze functies ook beschikbaar, zoals het bladeren door Memories en gezichtsherkenning. Ook op de Apple TV kun je de foto’s en memories bekijken.
 
Er komt een compleet ontworpen Apple Maps, met meer proactieve functies. Maps weet bijvoorbeeld dat je op een bepaald tijdstip vaak naar je werk gaat, of dat je graag naar bepaalde restaurants gaat. In de Maps-app veeg je omhoog om de nieuwe functies te zien. Je kunt ook vooruit en achteruit zoomen om de verkeersdrukte te zien. Maps vertelt je ook hoe lang het nog rijden is naar een tankstation. Deze functies komen ook beschikbaar in CarPlay. Maps geeft je alternatieve routes als er files staan en vertelt hoeveel tijdje kwijt bent.
 
Maps wordt ook opengesteld voor ontwikkelaars. Zo kun je meteen een restaurant boeken, een taxi bestellen en met Apple Pay betalen.
 
6. Apple Music
Apple Music krijgt een compleet vernieuwd uiterlijk, met nieuwe tabs onderin het scherm: Library, For You, Browse, Radio en Search. Er is nu ook een tabblad voor gedownloade muziek en er zijn songteksten beschikbaar en een lijstje met recent gespeelde nummers. Bij For You staan voortaan dagelijks vernieuwde afspeellijsten. Apple Music Connect is minder prominent aanwezig in de app (of is helemaal weggehaald?).
 
7. Apple News
Er zijn momenteel 2.000 publicaties en 60 miljoen maandelijkse gebruikers in Apple News, dat nog niet beschikbaar is in Nederland en België. In iOS 10 komt er ook een nieuw design, met duidelijke secties, elk in een andere kleur. Apple voert abonnementen in voor betaalde publicaties en de mogelijkheid om notificaties te ontvangen voor breaking news.
 
8. HomeKit
Apple gaat een aparte app uitbrengen: Home. Volgens Apple hebben bijna alle accessoiremakers voor thuis ondersteuning voor HomeKit aangekondigd (wij betwijfelen of dat zo is). Met Home kun je allerlei apparaten bedienen, apart of via scenes. Dit lijkt op de al bestaande apps van derde partijen. Home is te vinden in het Control Center. Op je beginscherm kun je zien wie er bijvoorbeeld aan de deur staat. watchOS 3 krijgt ook ingebouwde Home-bediening. De Apple TV wordt nog meer de hub voor je huisautomatisering.
 
Apple gaat transcripties voor voicemails invoeren. Ook komt er een API voor VoIP-apps, zodat ze kunnen integreren met recente telefoongesprekken, favorieten en het beginscherm.
 
10. Berichten
Er komen rich links in de Berichten-app, zodat je bijvoorbeeld previews van linkjes te zien krijgt. Apple gaat in teksten ook meteen duidelijk maken welke woorden om te zetten zijn in emoji. Die emoji ziun nu drie keer zo groot weer te geven. Daarnaast komen er nieuwe bubbel-effecten, bijvoorbeeld om tekst in grote of kleine letters weer te geven en om tekst te verbergen achter een patroon. Daarnaast kun je nu handgeschreven teksten sturen.
 
Apple gaat Berichten openstellen voor ontwikkelaars. Je kunt daardoor apps in de Berichten-app gebruiken. Hiervoor komt er een aparte App Drawer onderin de app, waarin je dingen als stickers, gifs, betalingen en dergelijke kunt vinden. Maar ook samenwerking met Slack, Square Cash en meer.
 
Er komen nog veel meer vernieuwingen in iOS 10, zoals splitscreen voor Safari, waarbij je twee browservensters geopend kunt hebben. Bewerken van Live Photos en samenwerken aan notities zijn twee andere functies die eraan komen in iOS 10. Bij al deze nieuwe functies is je privacy uiteraard gewaarborgd.
 
Beschikbaarheid iOS 10
 
iOS 10 komt dit najaar beschikbaar op de iPhone, iPad en iPod touch. Vanaf vandaag krijgen ontwikkelaars al de beschikking over een betaversie en in juli volgt ook een publieke beta.
 
Welke iPhones en iPads werken op iOS 10?
 
Bij iOS 10 zal Apple niet meer alle toestellen ondersteunen die momenteel nog geschikt zijn voor iOS 9.
iOS 10 is te installeren op:
iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5S
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus
iPhone SE
iPad Pro (12,9 en 9,7 inch)
iPad 4
iPad Air, iPad Air 2
iPad mini (tweede, derde en vierde generatie)
iPod touch (zesde generatie)
 
Deze toestellen krijgen geen update meer:
iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1, iPod touch 5G
 
Let op: bovenstaande lijst is gebaseerd op informatie uit de presentatie en is ook te vinden in Apple’s persbericht. De website van Apple geeft afwijkende informatie en wekt de indruk dat de iPad 2 en 3 nog wel updates krijgen. We zijn bezig dit nog goed uit te zoeken, maar bovenstaande lijst is zeer waarschijnlijk de enige juiste.
 
Met dank aan iCulture.