36 tips om de batterijduur van je iPhone en iPad te verlengen
monday 30 january 2017
De batterij van de iPhone en iPad wordt bij iedere nieuwe versie verbeterd, helaas heeft dit weinig invloed op de batterijduur. Veel nieuwe functies vragen extra energie, hierdoor blijft de batterijduur meestal gelijk. Met de batterij van de iPhone kun je prima een dag mee rond komen, alleen zal je keuzes moeten maken.
Speel je voortdurend een spel, dan zal de batterijduur drastisch afnemen. Gelukkig zijn er een hoop tips die de batterijduur van je iPhone, maar ook je iPad kunnen verlengen. Let wel, hierdoor verlies je ook een aantal functie's, denk hierbij aan het automatisch ophalen van nieuwe e-mailberichten. Maak zelf de afwegingen tussen kwaliteit en kwantiteit.
Controleer je batterijverbruik
Voor je aanpassingen gaat doen controleer eerst of er geen boosdoener is die de batterijduur beïnvloed. Ga na welke applicatie veel verbruiken en waarom. Dit kun je controleren via de Instellingen in iOS. Ga naar de optie ‘Batterij’ en wacht tot de lijst is ingeladen. Tik op ‘Afgelopen 7dagen’ en bekijk de lijst. Bovenaan de lijst vind je de app terug die het meeste verbruikt. Selecteer het klokje om de tijd op het scherm (en/of) achtergrondactiviteit te bekijken. Maak zelf de afwegen waarom deze bovenaan staat en of je deze eventueel wilt verwijderen.

Tips om de batterijduur te verlengen
1: Helderheid van het scherm
Het scherm van je iPhone of iPad verbruikt de meeste energie. Om te besparen is het daarom erg goed de helderheid lager bij te stellen. Dit doe je via het bedieningspaneel of via Instellingen ▸ Helderheid en achtergrond. Het slimste is de optie ‘Pas automatisch aan’ in te schakelen. Dan regelt iOS zelf de helderheid naar gelang het licht.
2: Automatisch vergrendelen
Wanneer je iDevice is ontgrendeld plaats deze na een bepaalde periode automatisch in sluimerstand. Kies voor een korte periode zodat deze niet onnodig aanblijft wanneer je jouw iDevice niet gebruikt. Dit doe je via Instellingen ▸ Helderheid en achtergrond ▸ Automatisch slot.
3: Schakel bluetooth uit
Heb je geen bluetooth apparaten gekoppeld? Schakel de functie dan uit via Instellingen ▸ Bluetooth of het bedieningspaneel.

4: Automatisch ophalen van nieuwe e-mail
Mail is nog altijd een belangrijke communicatie bron, echter vind niet iedereen het noodzakelijk dat e-mailberichten direct binnenkomen. Enkele minuten later is ook prima. Dan kun je het onmiddellijk automatisch ophalen uitschakelen en kiezen voor een andere periode. Dit kan via Instellingen ▸ Mail ▸ Accounts ▸ Nieuwe gegevens ▸ schakel ‘Push’ uit. Kies onderaan voor een andere tijd zoals bijvoorbeeld ‘Elk kwartier’.
5: Niet storen slim gebruiken
Ben je een bepaalde activiteit aan het doen waarbij je toch niet voortdurend op je scherm kunt kijken, schakel dan ‘Niet Storen’ in. Hierdoor zal je iPhone of iPad niet voortdurend oplichten bij binnenkomende meldingen. Dit is vooral aan te raden tijdens het sporten, in de bioscoop, vergadering, etc. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Niet Storen ▸ schakel ‘Handmatig’ in of tik op het maantje in het bedieningspaneel. Uitschakelen kan via dezelfde weg.
6: Onnodig trillen uitschakelen
Staat je iDevice op stil, dan trilt je iPhone. Dit vraagt veel energie, daarom kun je onnodig trillen uitschakelen. Bijvoorbeeld bij het ontvangen van een e-mailbericht. Het trillen schakel je per categorie uit via Instellingen ▸ Horen en voelen (geluiden) ▸ Trillen ▸ kies voor ‘geen’.
7: Persoonlijke hotspot
Gebruik je soms je persoonlijke hotspot om het mobiele netwerk van je iPhone om te zetten naar een wifi-verbinding? Doe dit dan alleen wanneer je de functie daadwerkelijk gebruikt. Anders blijft deze voortdurend een signaal uitzenden. Via instellingen ▸ Mobiel netwerk ▸ Persoonlijke hotspot schakel je de functie tijdelijk in of uit.
8: Ga zorgvuldig om met je locatiebepaling
Locatiebepaling zorgt ervoor dat een app je informatie kan sturen met betrekking tot je locatie. Veel apps willen graag deze informatie hebben, maar hebben ze niet altijd nodig. Ga daarom naar Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen. Bekijk de apps die toegang hebben tot je locatie, schakel deze uit wanneer dit niet nodig is. Kies anders voor ‘Bij gebruik’, dit zorgt ervoor dat de locatie alleen opgevraagd kan worden wanneer je de app gebruikt. Apps die ‘Altijd’ toestemming hebben mogen op ieder moment je locatie opvragen en verwerken.
9: Apps volledig afsluiten moet niet
Vroeger was het altijd zo dat het volledig afsluiten van apps in de appkiezer ervoor zorgde dat deze minder energie verbruiken. Tegenwoordig wordt dit tegengesproken. Craig Federighi, vice-president software bij Apple, heeft zelfs laten weten dat het afsluiten en opnieuw opstarten meer energie kost dan het actief houden van de apps. Daarom kun je beter de apps niet volledig afsluiten.

10 : Pushmeldingen voor apps beperken
Wanneer een applicatie je een melding stuurt is dit om je te alarmeren op bijvoorbeeld nieuws of een nieuw bericht. Al deze meldingen zorgen ervoor dat er een geluid, trillen en/of het scherm oplicht. Wie veel meldingen ontvangt heeft een kortere batterijduur. Controleer de apps die je meldingen mogen sturen en pas dit eventueel aan via Instellingen ▸ Berichtgeving. Schakel de meldingen volledig uit door ‘Sta berichtgeving toe’ uit te schakelen. Ook kun je de melding tonen in je berichtencentrum en toegangscentrum zonder daadwerkelijk een melding te ontvangen. Kies dan bij ‘Meldingsstijl’ voor ‘Geen’.
11: Kies de juiste achtergrond
Sinds iOS 7 kun je ook dynamische achtergronden (wallpapers) instellen, echter verbruiken deze meer energie. Het beste kun je een stilstaande achtergrond kiezen via Instellingen ▸ Achtergrond ▸ Kies een nieuwe achtergrond ▸ Stilstaand. Ook bij het instellen kies je het beste voor ‘Stilstaand’ in plaats van ‘Perspectief.
12: Spotlight indexeren
Spotlight kan zoeken in je gehele iPhone of iPad. Let wel, deze indexeert alles ook op de achtergrond, ook wanneer je de optie niet gebruikt. Daarom is het aan te raden de apps die je niet gebruikt in Spotlight uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoek met Spotlight ▸ schakel de apps uit.

13: Automatisch downloaden van apps en updates
Sinds iOS 7 kun je apps automatisch updaten of laten installeren wanneer je ze gekocht hebt op een ander apparaat. Het is beter om dit uit te schakelen om de batterijduur te verlengen. Je schakelt het uit via Instellingen ▸ iTunes en App Store ▸ schakel ‘Muziek, apps, boeken en updates’ uit.
14: Apps verversen op de achtergrond
Applicaties hebben de mogelijkheid om te vernieuwen (verversen) op de achtergrond. Nieuwe informatie wordt opgehaald, maar dit is nadelig voor de batterij. Het is raadzaam alleen de apps te activeren die je het meeste gebruikt. Dit kun je instellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Ververs op achtergrond ▸ schakel apps uit. Nieuwe gegevens worden dan alleen opgehaald wanneer je de app opstart/opent.
15: Mobiel internet uitschakelen
Dit is een drastische optie, het uitschakelen van het mobiele internet zorgt ervoor dat de batterijduur opmerkelijk verlengt. Alleen ben je buitenshuis onbereikbaar via het mobiele netwerk. Maak zelf de afweging, het internet schakel je uit via Instellingen ▸ Mobiel netwerk ▸ schakel ‘Mobiele data’ uit. Ook terug schakelen naar 3G of 2G helpt via ‘Opties mobiele data’.

16: Verminder beweging
Sinds iOS 7 bevat iOS allerlei animaties en bewegingen. Zoals het openen en sluiten van apps en instellingen. Deze bewegingen verbruiken weinig energie, maar het uitschakelen hiervan verlengt wel de batterij duur. Dit doe je via in Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ schakel ‘Verminder beweging’ in en eventueel ‘Laat Berichten-effecten zien’ uit.
17: Hé, Siri
Met behulp van ‘Hé, Siri’ kun je Siri raadplegen zonder een knop te moeten indrukken. Dit zorgt er wel voor dat je iPhone of iPas voortdurend luistert of je deze boodschap uitspreekt. Als je dit weinig gebruikt kun je het beter uitschakelen via Instellingen ▸ (algemeen) ▸ Siri.
18: Verhoog het contrast
iOS maakt gebruik van een blur-effect, hierdoor wordt bijvoorbeeld de achtergrond van het berichtencentrum aangepast naar de kleuren van het scherm. Dit kun je stoppen en voor één egale kleur kiezen. Hierdoor is de weergave altijd gelijk wat te gunsten komt voor de batterijduur. Dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Verhoog contrast. Kies voor ‘Maak minder doorzichtig’ en eventueel ook ‘Maak kleuren donkerder’.

19: Equalizer voor muziek (tijdelijk) uitschakelen
Luister je vaak muziek? Dan is het interessant om misschien de equalizer-instellingen van de muziekspeler uit te schakelen als je die niet nodig hebt. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Muziek ▸ Equalizer.
20: Temperatuur is cruciaal
Op vakantie in een warm land? De kans is groot dat de batterijduur van je iPhone of iPad verkort. Dit omdat de batterij het beste functioneert tussen de 0 en 35 graden Celsius. Alles daar boven en onder heeft invloed op de batterijduur.
Mini tips die ook helpen
21: Log uit in de App Store, het zou helpen
22: Schakel mobiele netwerk uit voor bepaalde apps via Instellingen ▸ Mobiel netwerk
23: Herstart je iPhone, iPad of iPod Touch regelmatig, al dan niet geforceerd
24: Kalibeer de batterij
25: Herstel de netwerkinstellingen
26: Herstel eens de instellingen in iOS
27: Activeer het batterijpercentage voor een betere indicatie via Instellingen ▸ Batterij
28: Gebruik de energiebesparingsstand
29: Controleer de levensduur van je batterij met Battery Life
30: Schakel AirDrop uit wanneer je dit niet gebruikt (via het bedieningspaneel)
31: Schakel Night Shift uit bij lage batterijstand, dit verbruikt alleen maar meer energie
32: Gebruik alleen een VPN-verbinding wanneer je dit echt nodig hebt
33: Deactiveer wifi wanneer je dit niet nodig hebt
34: Gebruik vliegtuigmodus wanneer je geen netwerk hebt of aan het rijden bent
35: Laadt je iPhone of iPad alleen op met Apple gecertificeerde accessoires (bij voorkeur origineel)
36: Controleer of je in aanmerking komt voor een gratis batterij vervangingsprogramma
Als laatste willen we nog meegeven dat het geen obsessie moet worden, hoe vaak jij de batterijduur checkt, hoe meer deze achteruit loopt. Iedere keer jij het scherm activeert is al weer een minuut minder. Ook vinden veel mensen dat een bij een batterijpercentage van 45% de batterij bijna leeg is. Je bent dan pas over de helft, houdt daar rekening mee.
Bron: www.Appletips.nl